Thursday, 25 October 2012

Takbir Malam Raya Aidiladha



sayup sayup terdengar aluanan takbir bergema...sayu pulak hati kite nih :')




Wednesday, 24 October 2012

Adiladha tiba lagi..

salam... alhamdulilah..
saya masih lagi diberi kesempatan untuk menyambut adiladha yang bakal tiba beberapa hari lagi..
Beberapa hari ni macam-macam yang berlaku pada diri ini. Dugaan datang silih berganti. Syukur alhamdulilah keluarga dan rakan-rakan bayak memberi semangat dan dorongan untuk saya lebih tabah menghadapi ujian yg diberi olehNYA...

banyak hikamah apa yang da berlaku. ramai rupanya orang-orang yang sayang kat saya :) suke ..suke..suke.. :))


Saat berderai jatuh titisan air mata suci Nabi Ibrahim dalam keSABARan
Melihatkan keteguhan iman, keIKHLASan hati anaknya Nabi Ismail
Disitulah bermulanya sejarah agung ERTI SEBUAH PENGORBANAN





Sunday, 21 October 2012

ujian dariNYA


hmmm..dugaan...hidup bertemankan ubat la lepas nih...saya redha..


sabar itu indah kan ??
semoga hati saya tenang menghadapi ujian ini..
thanks ya En.Ubat sebab da couple dengan saya :')


BERJUTA TERIMA KASIH buat keluarga saya kerana sentiasa ada dengan saya saat susah senang...bagi semangat untuk saya :)


Rindu Arwah Mak n Ayah..
al-fatihah...
:'(





Monday, 1 October 2012

CARA MENJAWAB "KIRIMAN SALAM " :))



97% muslim yang saya jumpa bila disebut:
"Wei, Ina kirim salam."

Akan dijawab.
"iya ke?WA'ALAIKUMUS SALAM."

Ok...Nmpk mcm tak da masalah kan? Tertanya2 kan apa masalahnya kan? Ya. Memang ada masalah... =.=''

Sebenarnya, jelas di dalam hadis Nabi SAW, nabi mengajarkan apabila salam itu disampaikan melalui posmen (org tengah) maka jawapan yg diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'waalaikumussa

lam'
tapi.....
'wa'alaika wa'alaihissalam'

Sebab apa?
Nur suruh Manal kirim salam kat Ina.
Ina jwb " wa'alaikumussalam "

Sdgkan:-
Wa'alaikumussalam = selamat sejahtera ke atas KAMU
jadi salam Nur kpd Ina tak terjawab kan? sbb Ina doakan salam tu kepada MANAL .
SEDANGKAN MANAL TU ORANG TENGAH..

Manakala:-
Wa'alaika wa'alaihissalam = dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.
Maka salamnya terjawab.... ^_^
Indahnya Islam...

Note: hukum memberi salam itu sunat,tapi menjawab itu wajib..jadi kalau salah jwab,bermakna MASIH BELUM JAWAB (:

# dipotong dan ditampal ^_^

ADAKAH ANDA JUGA HIPOKRIT ??



Message: Tolonglah ambil masa 2 minit untuk membaca ini.... kalau lebih dua minit tu bukan membaca la tu.. tapi mengeja... ;-)



Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...

Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu hari pada masa sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah... tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..

 tak nampak apa cuma dua biji
mata and membawa mesin gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik " "Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu!" Selepas mendengar amaran
lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam tu... Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok Pak Imam, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan
meninggalkan jemaah.... Macammana..? Adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas.
selainm terhibur anda fikirlahlah. ..

" Lawak kan? Daripada 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 20 yg betul-betul beriman... "

" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah.. baru kena ugut terus lari lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi...."

"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja... tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung... ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya...."

"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit di dalam al Quran"

"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"

"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa..

Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama

Lawak kan ??? Kenapa gelak? Tu kan realiti.. tapi yg paling lawak sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain...? Berapa banyak????
Wallahuaallam...







MARI POTONG DAN TAMPAL.. :))