Monday, 31 December 2012

Lafaz Yang Tersimpan





Memang sukar utk mengungkap rasa kasih dan sayang pd mereka.....sekadar tingkah yg mewakili rasa hati yg amat menyayangi mereka....kini...ketiadaan mereka sering menggamit kenangan dan rasa rindu terhadap mereka...

kenangan ulang tahun arwah mak :)

             
AL-Fatihah buat..
TUAN HAJI DAUD BIN HAJI MOHD ALI

&
PUAN SAIMINAH BINTI SUKARDI
semoga Allah mencucuri rahmat atas mereka...Amin....



                                      


Thursday, 25 October 2012

Takbir Malam Raya Aidiladha



sayup sayup terdengar aluanan takbir bergema...sayu pulak hati kite nih :')




Wednesday, 24 October 2012

Adiladha tiba lagi..

salam... alhamdulilah..
saya masih lagi diberi kesempatan untuk menyambut adiladha yang bakal tiba beberapa hari lagi..
Beberapa hari ni macam-macam yang berlaku pada diri ini. Dugaan datang silih berganti. Syukur alhamdulilah keluarga dan rakan-rakan bayak memberi semangat dan dorongan untuk saya lebih tabah menghadapi ujian yg diberi olehNYA...

banyak hikamah apa yang da berlaku. ramai rupanya orang-orang yang sayang kat saya :) suke ..suke..suke.. :))


Saat berderai jatuh titisan air mata suci Nabi Ibrahim dalam keSABARan
Melihatkan keteguhan iman, keIKHLASan hati anaknya Nabi Ismail
Disitulah bermulanya sejarah agung ERTI SEBUAH PENGORBANAN





Sunday, 21 October 2012

ujian dariNYA


hmmm..dugaan...hidup bertemankan ubat la lepas nih...saya redha..


sabar itu indah kan ??
semoga hati saya tenang menghadapi ujian ini..
thanks ya En.Ubat sebab da couple dengan saya :')


BERJUTA TERIMA KASIH buat keluarga saya kerana sentiasa ada dengan saya saat susah senang...bagi semangat untuk saya :)


Rindu Arwah Mak n Ayah..
al-fatihah...
:'(





Monday, 1 October 2012

CARA MENJAWAB "KIRIMAN SALAM " :))



97% muslim yang saya jumpa bila disebut:
"Wei, Ina kirim salam."

Akan dijawab.
"iya ke?WA'ALAIKUMUS SALAM."

Ok...Nmpk mcm tak da masalah kan? Tertanya2 kan apa masalahnya kan? Ya. Memang ada masalah... =.=''

Sebenarnya, jelas di dalam hadis Nabi SAW, nabi mengajarkan apabila salam itu disampaikan melalui posmen (org tengah) maka jawapan yg diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'waalaikumussa

lam'
tapi.....
'wa'alaika wa'alaihissalam'

Sebab apa?
Nur suruh Manal kirim salam kat Ina.
Ina jwb " wa'alaikumussalam "

Sdgkan:-
Wa'alaikumussalam = selamat sejahtera ke atas KAMU
jadi salam Nur kpd Ina tak terjawab kan? sbb Ina doakan salam tu kepada MANAL .
SEDANGKAN MANAL TU ORANG TENGAH..

Manakala:-
Wa'alaika wa'alaihissalam = dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.
Maka salamnya terjawab.... ^_^
Indahnya Islam...

Note: hukum memberi salam itu sunat,tapi menjawab itu wajib..jadi kalau salah jwab,bermakna MASIH BELUM JAWAB (:

# dipotong dan ditampal ^_^

ADAKAH ANDA JUGA HIPOKRIT ??



Message: Tolonglah ambil masa 2 minit untuk membaca ini.... kalau lebih dua minit tu bukan membaca la tu.. tapi mengeja... ;-)



Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...

Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu hari pada masa sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah... tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..

 tak nampak apa cuma dua biji
mata and membawa mesin gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik " "Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu!" Selepas mendengar amaran
lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam tu... Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok Pak Imam, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan
meninggalkan jemaah.... Macammana..? Adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas.
selainm terhibur anda fikirlahlah. ..

" Lawak kan? Daripada 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 20 yg betul-betul beriman... "

" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah.. baru kena ugut terus lari lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi...."

"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja... tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung... ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya...."

"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit di dalam al Quran"

"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"

"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa..

Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama

Lawak kan ??? Kenapa gelak? Tu kan realiti.. tapi yg paling lawak sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain...? Berapa banyak????
Wallahuaallam...







MARI POTONG DAN TAMPAL.. :))



Wednesday, 26 September 2012

DENCONS - Kem Unit Beruniform Sk Masai

Ramai kanak kanak suka gula gulaaa..
 suuuguss...suuugusss...
enak rasanya YEAY!!!

kebangkalan Tekedek kedek !!

SETIAP GAMBAR ADA CERITANYA ! :))
KUMPULAN 3 , KEMBARA HALANGAN 



Kami TUAN dan PUAN DENCONS CONSULTANTS


Junaidi, azizul..


shahrain and the Geng


Luqman


shasha with adek kesayangannye..hahaha


kumpulan 1, jejak malam



Luqman dan Aqil...muke tengah berjanji dengan saya..hahahaha banyak hutang dieorg kat saya nih..





tayar swing


Bila shasha Masuk Hutan  :))


pishhh....


huk aloh.....


with peserta paling comel..hahaha


KAMI SIAP SEDIA UNTUK KEMBARA IKTIAR HIDUP!!



hahahaha...rindu sudah dekat adik-adik dari Sk Masai yang sangat comel..dieorang sangat sporting..apa yang kami suruh buat semua buat dengan penuh semangat..



SIFIR KURA-KURA PLUS SIFIR BIRI-BIRI





Tuesday, 17 July 2012

Marhaban Ya Ramadhan...







assalamualikum...




sedar tak sedar kita dan masuk bulan Ramadhan...
cepat betol masa berlalu sekarang nih....terasa diri nih semakin Tua pulak hahaha
semoga ramadhan kali ini membawa seribu makna ... aminn













Thursday, 14 June 2012

bila bosan saya mula....

hari manis saya :)

cinta saya LIMITED
BIAR orang kata

Wednesday, 9 May 2012

akhirnya.....KOSONG :)


Assaamualaikum...

akhirnye...setelah penat menahan rase..jiwa kacau..tertanye tanye..menunggu sesuatu yang tak pasti...dah macam main tarik tali mase zaman sekolah2 dulu...hehehehe :')

akhirnye semua tuh hilang !! jiwa semakin TENANG....KOSONG...LAPANG...
biar pun kadang2 kenangan tuh bermain2 difikiran...
tipu la kalau semua tuh aku boleh lupakan dalam mase 1 hari...biar pun hari nih dah 
20HARI 
semua tuh dah berakhir...kali nih aku nekad..tak nak lg mengharap....xnk lagi menunggu benda yg tak pasti...biar la die dgn hidup die..dgn permainan yg die buat sendiri...cukup la 6 tahun nih hidup aku untuk die..sekarang nih aku BEBAS (cehh ayat cam org becerai talak 3 lak..hahaha meroyann...) kalau boleh aku nak sangat lupekan semuanya..lupekan sepanjang 6  tahun nih...kosongkan fikiran aku nih...lupakan semua pasal dia...NAMA die sekali pon!! bukan aku benci...tp aku tak nak lemah bile ingat semua tuh..taknak lg mengharap semua tuh...kalau la ade kedai fomat otak mmg aku la salah seorang pelangganye...biar pon kosnye melebihi kemampuan aku ( harap2 naek gaji la lepas pengummuman 1 mei nih..hehehe ) hmmm..tp semua tuh 
TAK MUNGKIN ade kn??
 ape pun aku kne 
semangat....semangat..semangat..dan SEMANGAT!!!! 
jalan hidup aku masih panjang...setiap manusia ALLAH jadikan berpasang pasangan...JODOH semua ditanganNYA....cepat atau lambat juga ditanganNYA...ape pun 
sabar..sabar..sabar..dan SABAR...  :)

hope 1 hari nanti aku akan jumpa 
Mr Right  
yang Penyabar..sebab aku nih PANAS BARAN hehehehehehe


Jomm layan lagu nih.... :)




Tuesday, 10 April 2012

jauh dan semakin jauh..

assalamualaikum..
Malam ni akhirnye aku kalah dengan perasaan aku sendiri..aku cuba untuk lupakn semuanye..untuk buang jauh2 perasaan tu..tapi aku tak mampu..hati aku tak sekuat yang aku fikirkan..aku cuba untuk lupekan semua kenangan itu, tak tahu kat mane silapnye..adekah aku yg terlalu baran,senstif,terlalu cerewet,EGO..atau die yang terlalu bz,lebih pentingkan kawan2 die dari aku,or da bosan ngn aku..yang pasti kami semakin jauh..aku semakin tak kenal siapa die..aku semakin tak penting lagi bagi die..aku rindu die yang lama..da lupa ke die saat2 manis kite dulu..tengok wayang,makan,lepak2,joging,karoke,redah hujan,jalan2 then sesat..sume 2 kite lakukan same same.banyak lagi kenangan aku ngn die selama 6tahun ni..lupe ke die sume 2..aku semakin tak tahu siapa aku pada die sekarang..

Monday, 5 March 2012

ikhlas terima seadanya..

Assalamualaikum..
Mmm tetibe je malam ni emosi terganggu..entah la..sangat-sangat terase..
Hati tisu lak..
Kadang2 rase macam tak dihargai langsung..
Rase macam terhegeh hegeh pulak..
Sedangkan pada hakikatnye orang langsung tak fikir ape2 pasal diri aku ni..
aku memang bukan seorang wanita yg cukup sempurna yg menjadi idaman setiap lelaki..tapi aku da cuba untuk jadi yg terbaik..
aku tak akan menjadi org lain utk membuatkan lelaki tertarik pd aku..
aku bukan serorang wanita cantik, yg slim putih gebu yg menjadi idaman lelaki..tetapi aku adalah aku,makhluk
ALLAH yg telah dilahirkan cukup sifat lengkap berpancaindera..
Aku bukan wanita yg lemah lembut yg manja..tp aku adalah aku..aku tak akn tunjukan kelembutan,kemanjaan aku utk membuat org tertarik pd aku..
Buat ape nk menjadi org lain utk dptkn ape yg kite mahukan??
Jika seseorang tu ikhlas mahukn kita mesti die akan terima kita seadanye..terima kekurangan dan kelebihan kite seadanye..tetapi ade lg ke org2 yg mcm tu kan?
Yg betol2 ikhlas dr hatinye..
Org sekarang lebih pentingkan rupa dan harta..itu la yg selalu aku lihat disekeliling aku..
Hope akan ade insan yg cukup ikhlas terima aku seadanye..Terima kelebihan dan kekurangan aku seadanya....
SEKIAN..

Friday, 2 March 2012

bila kebosanan mula menyelubungi diri..

assalamualaikum..
Suasasane 'cool' mula menyelubungi petang Jumaat yg mulia nih..sejuk teramat hasil dr gabungan kuasa aircon dan hujan lebat sejak tengah hari tadi.. sejuk hingga ke tulang hitam kott.hehehe
budak2 ni pulak g mane tah..balik semua ker minggu nih..
Hmm..bosan..
Nasib la ade kertas n pen2 terbuang kt mini ni..so boleh aq menconteng,mencoreng,menloreng utk menghilangkan keboringan tahap sipot tetelan cengkerang nih..hahaha

saya update belog gune hp! Haha

assalamualaikum..
Wah..dalam tak dapat tidur ni dpt jgk aku belajar benda baru..haha aku bole update belog gune pone rupenye hahaha (jakon kn aku nih) nk wat cane da xde lappy da skg.so ape2 skg kne update gune p0ne jek..2 yg lame da xupdate bel0g..lappy 2 buat hal pulak mengade tol..da la nk betol kn kos die mcm bole wat beli netbo0k bru jekn.. Xpe la ape2 pn skg aku da boleh update belog bile2 mase jek.hahaha
SEKIAN..